Historie výroby tohoto známého vína sahá až do roku 1928, kdy Marchese Niccolo Antinori vytvořil první ročník Villa Antinori Rosso s klasifikací Chianti. Jeho hlavním cílem bylo vyrobit víno, které bude vhodné k dlouhodobějšímu zrání a které ukáže svůj potenciál až v průběhu času. V roce 1931 se ke Chianti připojila taká bílá varianta - Villa Antinori Bianco, vyrobená převážně z tradičních bílých toskánských odrůd.Vývoj Villa Antinori pokračoval až do roku 2001, kdy se změnila klasifikace vína z Chianti na toskánské víno kategorie IGT. Tato změna umožnila použití odrůd, které ukazují komplexnost místního terroiru - Sangiovese a Cabernet Souvignon, doplněné o další mezinárodní odrůdy jako Syrah a Merlot. Villa Antinori je tedy výsledkem přísné selekce hroznů, vypěstovaných výhradně na toskánských vinicích rodiny Antinori. 25. října 2012 byly, nejen pro Villa Antinori, slavnostně otevřeny nové sklepy v srdci Chianti Classico, jako důkaz provázání rodiny Antinori s historií a terroirem této oblasti.Samotná stavba celého vinařství je v Itálii zcela unikátní. Ke stavbě byly použity pouze místní materiály a vše bylo projektováno s maximálním ohledem na životní prostředí a s minimálním zásahem do toskánské krajiny.
|