Vinarija Čitluk
Webová stránka značky: Vinarija ČitlukJako největší vinařství v Bosně a Hercegovině, se zpracovatelskou a skladovou kapacitou 110.000 hl, vlastní Vinařství Čitluk více než 300 ha vlastních vinic (převážně odrůdy Žilavka a Blatina, a v posledních letech také světové odrůdy Chardonnay a Cabernet Sauvignon). Dalších více než 100 ha vinic, které jsou ve vlastnictví strategického partnera vinařství, Hercegovina vino d.o.o Mostar, umožnují zpracovávání odrůd Blatina, Žilavka a Vranac. Celkový objem vína z těchto oblastí, zpracovává Vinařství Čitluk s využitím nejmodernějšího vybavení a technologií. Vinařství Čitluk také vykupuje veškeré přebytky odrůd Žilavka a Blatina, které se objevují v hercegovské oblasti. | ![]() |
vinice
![]() |
Vinařství Čitluk obhospodařuje nejen své unikátní kamenné vinice, ale dále také vinice Trtla, Dubrava, Krucevici, Tepcici, Lopate a Zitomislici.
|
kultivované odrůdy
Žilavka
Původ názvu Žilavka je dnes již obtížné určit. Předpokládá se, že název symbolizuje jemná vlákna, která lze vidět v hroznu přes jeho tlustou, ale průhlednou membránu, a přidané pojmenování Hercegovinian značí, že tento druh je luxusní, mírný a bohatý a nelze nalézt nikde jinde na světě, nežli v Hercegovině. Právě zde totiž tato odrůda vznikla a je tvořena unikátními vlastnostmi díky vyrovnání se s nepřízní přírody a se skalním prostředím. Víno odrůdy Žilavka má na různé lidi různý účinek. Přitahuje milovníky vína především svou specifičností a zvláštností. Originální, specifickou vůní a charakteristickou silou jižních vín. Krásná křišťálově čistá, žlutozelená barva, specifická vůně, vyvážené množství alkoholu a kyselin, to je jen několik z faktorů, které povyšují Žilavku nad ostatní vína. |
blatina
Blatina je unikátní, autochtonní odrůda. Má funkční samičí květ a proto se vždy pěstuje mezi jinými odrůdami jako Kambusa, Merlot a Trnjak, které jsou rovněž opylovači Blatiny. Barva vína je rubínově červená, má rozpoznatelné specifické aroma a plnou a čistou chuť. Díky svému zrání v jižních oblastech dosahuje ideální koncentrace kyselin. Pro víno je typické dozrávání v dřevěných sudech po dobu několika let, čímž se kvalita vína zvyšuje. Doporučujeme toto víno pít k masu, zvěřině, zejména k pečenému masu, lehkým, masitým polévkám a hovězímu prosciuttu. Správným způsobem, jak pít toto víno, je pít pomalu, při teplotě 18 ° C z jemně tvarovaných sklenic, a pokud jste poblíž Bosny, měli byste pít z dřevěného kelímku (bukara). Dejte si pozor na jeho sílu! Obsahuje kondenzované slunce a sílu hercegovských, letních veder. |
Žilavka 0.75l
Trochu těžší uleželé víno se zkondenzovaným sluncem v láhvi pro jednoduché, ničím nerušené pití po těžkém dni. Více v popisu.
190 Kč
8 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem