Vinarija Čitluk
Webová stránka značky: Vinarija ČitlukJako největší vinařství v Bosně a Hercegovině, se zpracovatelskou a skladovou kapacitou 110.000 hl, vlastní Vinařství Čitluk více než 300 ha vlastních vinic (převážně odrůdy Žilavka a Blatina, a v posledních letech také světové odrůdy Chardonnay a Cabernet Sauvignon). Dalších více než 100 ha vinic, které jsou ve vlastnictví strategického partnera vinařství, Hercegovina vino d.o.o Mostar, umožnují zpracovávání odrůd Blatina, Žilavka a Vranac. Celkový objem vína z těchto oblastí, zpracovává Vinařství Čitluk s využitím nejmodernějšího vybavení a technologií. Vinařství Čitluk také vykupuje veškeré přebytky odrůd Žilavka a Blatina, které se objevují v hercegovské oblasti. |
vinice
Vinařství Čitluk obhospodařuje nejen své unikátní kamenné vinice, ale dále také vinice Trtla, Dubrava, Krucevici, Tepcici, Lopate a Zitomislici.
|
kultivované odrůdy
Žilavka
Původ názvu Žilavka je dnes již obtížné určit. Předpokládá se, že název symbolizuje jemná vlákna, která lze vidět v hroznu přes jeho tlustou, ale průhlednou membránu, a přidané pojmenování Hercegovinian značí, že tento druh je luxusní, mírný a bohatý a nelze nalézt nikde jinde na světě, nežli v Hercegovině. Právě zde totiž tato odrůda vznikla a je tvořena unikátními vlastnostmi díky vyrovnání se s nepřízní přírody a se skalním prostředím. Víno odrůdy Žilavka má na různé lidi různý účinek. Přitahuje milovníky vína především svou specifičností a zvláštností. Originální, specifickou vůní a charakteristickou silou jižních vín. Krásná křišťálově čistá, žlutozelená barva, specifická vůně, vyvážené množství alkoholu a kyselin, to je jen několik z faktorů, které povyšují Žilavku nad ostatní vína. |
blatina
Blatina je unikátní, autochtonní odrůda. Má funkční samičí květ a proto se vždy pěstuje mezi jinými odrůdami jako Kambusa, Merlot a Trnjak, které jsou rovněž opylovači Blatiny. Barva vína je rubínově červená, má rozpoznatelné specifické aroma a plnou a čistou chuť. Díky svému zrání v jižních oblastech dosahuje ideální koncentrace kyselin. Pro víno je typické dozrávání v dřevěných sudech po dobu několika let, čímž se kvalita vína zvyšuje. Doporučujeme toto víno pít k masu, zvěřině, zejména k pečenému masu, lehkým, masitým polévkám a hovězímu prosciuttu. Správným způsobem, jak pít toto víno, je pít pomalu, při teplotě 18 ° C z jemně tvarovaných sklenic, a pokud jste poblíž Bosny, měli byste pít z dřevěného kelímku (bukara). Dejte si pozor na jeho sílu! Obsahuje kondenzované slunce a sílu hercegovských, letních veder. |
Blatina de Broto 0.75l
240 Kč
Vranac víno jakostní červené 0.75l HercEgo
Na vinicích podél řeky Neretvy, po proudu od Mostaru, se vyskytují plantáže hroznů odrůdy Vranac. Extrémně dobré klimatické podmínky daly těmto hroznům špičkové vlastnosti.
Žilavka 0.75l
190 Kč
9 položek celkem
Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem